Az idén is diákok segítik a bűnmegelőzést

2012. július 02.
Hétfőn megkezdte működését a nyári bűnmegelőzési iroda a keszthelyi Balaton-parton. A város közbiztonságának növeléséhez már csaknem egy évtizede hozzájárul az önkéntes diákok és rendőr segítőik közös munkája az idegenforgalmi szezonban.

Az önkormányzat kilencedik alkalommal szervezte meg a héthetes akciót, amelynek működési költségeire 800 000 forintot adott; az összeget tájékoztató kiadványok, szórólapok készítésére, formaruhára, kerékpárokra, a munkához szükséges telefon- és benzinköltségre, valamint az önkéntesek étkezési hozzájárulására költik. A program a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a keszthelyi rendőrkapitányság szakmai vezetésével valósul meg.
Az iroda központi épülete a megszokottak szerint a Városi strand főbejáratánál kap helyet július 2. és augusztus 19. között. Az önkéntesek a strandon, a parkolókban, a kerékpárúton és a piacon járva hívják fel a figyelmet azokra a veszélyes helyzetekre (például látható helyen hagyott értékek az autóban vagy felügyelet nélkül hagyott strandtáskák), amikor könnyen bűncselekmény áldozatává válhat a gyanútlan turista. A diákok munkáját szakmai segítőként hivatásos rendőrök segítik.
A tapasztalatok szerint a fokozott jelenléttel a strandlopások, a zsebtolvajlás, a gépkocsifeltörések, a betöréses és besurranásos lopások előfordulása hatékonyan csökkenthető. A szolgálat emellett fontos idegenforgalmi célokat is ellát: turisztikai információt ad és tolmácsol is a vendégeknek a Városi strand főbejáratánál.
Az idén Keszthely városa a Belügyminisztérium pályázatán 1,5 millió forintos támogatást nyert bűnmegelőzési programsorozat végrehajtására. Előadásokat tartottak a megelőző vagyonvédelemről, a kiberbűnözésről és a dizájnerdrogokról, valamint 27 önkéntes fiatal négynapos kortárs segítő képzésen vett részt – ők is segítik az idén a bűnmegelőzési iroda munkáját.
Ruzsics Ferenc polgármester a Monitornak elmondta: ahhoz, hogy Keszthely évek óta a Balaton legbiztonságosabb városának számít, nagyban hozzájárul az iroda tevékenysége, ezért a lehetőségekhez mérten a jövőben is támogatni kívánják a működését.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
MSZP (17), holokauszt (1), fájdalommentes (3), Béres Attila (2), erzsebet program (4), Ruzsics Ferenc (423), MTI (591), Hegyi Roland (HR) (5), tispol (2), 1956 (1), Kvárta Mátyás (29), heviz gyogyfurdo (103), közmunka (1), konyha (1), Gál Lajos (8), Rigo Csaba (36), keprol kepre (7), jovedelem (2), cipősdoboz (2), Balaton Szinház (820), Cseh László (1), Fehér szalag (1), egyház (2), Kertész Sándor (5), Pál Attila (1), Bradley Cooper (1), pedagógus (6), proa (1), Gyertyánági Endre (1), luxus (2), Burgonyakutatási Központ (2), webmark (1), vírus (1), szabadsag (2), vívás (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Fejér György Városi Könyvtár (43), homoszexualis (1), család (1), Cséby Géza (1), advent (179), program (7), Koósz Attila (1), erdő (1), Use Unused (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), film (8), újév (2), Csősz-Tóth Norbert (1), képviselő-jelölt (5)